Anayasa Mahkemesine Şikayet Nasıl Yapılır?
Bireysel başvurular doğrudan Anayasa Mahkemesine yapılabileceği gibi yurt dışındaki mahkemeler veya temsilcilikler aracılığıyla da yapılabilir.
Anayasaya aykırı kanunları kim denetler?
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasaya biçimsel ve özsel uygunluğunu inceler. Anayasa değişikliklerini yalnızca biçimsel olarak inceler ve izler.
Anayasanın 153. maddesi nedir?
1982 Anayasası’nın 153. maddesinde: “Anayasa Mahkemesi kararları Resmî Gazete’de derhal yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar” denilmektedir.
Anayasa Mahkemesine iptal davası kimler açabilir?
Maddeye göre iptal davası açma yetkisi; Cumhurbaşkanına ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde en çok üyeye sahip iki siyasi parti grubuna aittir. Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tam sayısının en az beşte birini oluşturur.
Yargıtay Anayasa Mahkemesi için suç duyurusunda bulunabilir mi?
Yargıtay’a suç duyurusunda bulunulabilir mi? Yargıtay, mahkemelerin karar ve hükümleri için son merci olduğundan ve kanun başka hiçbir yargı merciine bırakılmadığından, suç duyurusunun kolluk kuvvetlerine veya Cumhuriyet savcılığına yapılması gerekir.
Hangi durumlarda Anayasa Mahkemesine başvurulur?
Herkes, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesinde Anayasa ile güvence altına alınan temel hak ve özgürlüklerden birinin kamu otoritesi tarafından ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine başvurabilir. Başvuruda bulunmak için genel hukuk yollarının tüketilmiş olması gerekir.
Anayasal şikayet nedir?
ANAYASA ŞİKAYETİ Anayasa mahkemelerine kişisel başvuru iki şekilde yapılabilir. Bir diğer yol ise anayasa şikayetidir. Anayasa şikayeti, anayasal hakların ihlaline karşı kişisel bir yasal çözümdür. Genellikle bir kişiyi etkileyen idari veya yargısal kararlara karşı yöneltilir.
Anayasa değişikliğinin iptali için nerede dava açılabilir?
1982 Anayasası’nın 104. maddesinde Cumhurbaşkanının yetkileri arasında; “Kanunların, kanun hükmünde kararnamelerin veya Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün tümünün veya belirli hükümlerinin, Anayasaya şekil veya esas bakımından aykırı olduğu iddiasıyla Anayasa Mahkemesinde iptal davası açmak.” yer almaktadır.
Yüce Divanda Kimler Yargılanır?
Genelkurmay Başkanı’nın kara, deniz ve hava kuvvetleri komutanlarını görevleriyle ilgili suçlardan yargılarken kullandığı unvana Yargıtay denir. Yargıtay’da kovuşturma Yargıtay Başsavcısı veya Başsavcı Yardımcısı tarafından yürütülür.
Yargıtay mı büyük Anayasa Mahkemesi mi?
Bilindiği üzere Anayasamızın 146, 154 ve 155. maddelerinde yüksek mahkemeler; Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay’dan oluşmakta olup, aralarında emsal teşkil etmemektedir. Anayasa Mahkemesi kararları gibi, tüm kesin mahkeme kararları da herkesi bağlamaktadır.
Anayasanın 101 maddesi nedir?
5) Seçme ve seçilme hakkı temel bir haktır (Anayasa, md. 67). Anayasanın 101. maddesi, şartları taşıyan herkese, siyasi parti üyesi olan Cumhurbaşkanı, Devlet Başkanı ve yürütme organı başkanı olarak en çok iki dönem seçilme hakkını, halk ise yürütme organı olan Cumhurbaşkanını doğrudan doğruya seçme hakkını tanımaktadır.
Anayasanın 138 maddesi nedir?
Madde 138 – Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanlarına göre karar verirler. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; öğüt ve telkinde bulunamaz.
Anayasa Mahkemesi neyi iptal edemez?
Anayasa Mahkemesi, bir kanunun veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin tamamını veya bir kısmını iptal edebilir, ancak yasama organı olarak hareket ederek yeni bir uygulamaya yol açacak şekilde karar veremez.
Anayasaya aykırılık iddiasında kimler bulunabilir?
Anayasaya aykırılığı ileri sürme yetkisi yalnızca davanın taraflarına aittir (AY m. 152; 2949 sayılı KHK m.
Anayasa Mahkemesi kararları yargıtayı bağlar mı?
Baştaki soruya dönecek olursak; Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvurulara ilişkin kararları, diğer kararları gibi, şekil ve içerik bakımından kesin hüküm niteliğinde olup, genel olarak bağlayıcıdır.
Anayasa Mahkemesine başvuru ücreti ne kadar?
Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Ücreti – Anayasa Mahkemesine Başvuru Ücreti. Bireysel başvuru ücreti harca tabi olup 2024 yılı Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru ücreti 3.518,70 TL’dir. Avukat aracılığıyla başvurularda ayrıca 60,80 TL vekalet ücreti ödenir.
Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru uyaptan yapılır mı?
Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru ekranlarına eklenen “Uyap Dosya İlişkilendirme” yapısı sayesinde Danıştay, ceza mahkemeleri, hukuk mahkemeleri, idare mahkemeleri ve Cumhuriyet savcılıkları ile entegrasyon sağlanmış, yetkili hâkimin onayıyla bu birimdeki dosyalara erişim imkânı sağlanmıştır.
Anayasa Mahkemesine İtiraz Süresi Kaç Gündür?
Anayasa Mahkemesi İçtüzüğünün “Başvuru ve mazeret süresi” başlıklı 64. maddesinde; “Bireysel başvuru, kanun yollarının tüketilmesinden veya kanun yolu bulunmuyorsa, kanun yollarının tüketildiği tarihten, ihlalin öğrenildiği tarihten itibaren otuz gün içinde yapılır.” hükmü yer almaktadır.
Anayasa Mahkemesine dava açılabilir mi?
Doğrudan Anayasa Mahkemesinde iptal davası açabilirler” (m.