Giresun’un hangi Türk boyu?
Trabzon’da Giresun ve çevresi Moğol etkisi altına girdi. Bu arada Oğuzların Üçok koluna mensup boylardan Çepniler; Ordu, Giresun ve Trabzon illerinin sınırlarına yerleşmeye başladılar.
Espiyenin adı nereden gelmiştir?
Espiye ismi ilk defa Osmanlı nüfus kayıt defterlerinde “Esbiyelü” olarak karşımıza çıkmaktadır. 1515 tarihli defterde “Çepni Eli” olarak geçen Espiye, “Eşter Son Mustafa Bey Zeameti” olarak kaydedilmiştir. Burada Espiye isminin kökenini arıyoruz. Espiye kelimesi Farsça “Esb” kelimesinden türemiştir.
Giresun Görele hangi Türk boyu?
Türkiye’nin çeşitli bölgelerine yerleşmiş bir Türk boyu olan Çepniler, bugün Doğu Karadeniz’de Şalpazarı – Ağasar, Görele, Eynesil, Tirebolu’da yaşamaktadır; Ege Bölgesi’nde Balıkesir, Aydın, Manisa ve İzmir bölgelerinde; Akdeniz’de Adana civarında; Orta Anadolu’da Sivas civarında; Marmara’da, İzmit çevresinde, Bursa’da ve Bolu çevresinde…
Giresun Alucra’nın hangi Türk boyu?
Alucra’nın yerleşim tarihi Hitit dönemine kadar uzanmaktadır. İskitler, Kimmerler, Medler, Persler, Romalılar ve Bizanslılar bölgeye hakim olmuştur. MS 391 yılında Alucra, Orta Asya’dan gelen Kıpçak ve Peçenek Türkleri tarafından istila edilmiş ve bölge yaklaşık 60 yıl Türk egemenliğinde kalmıştır.
Giresun hangi soydan gelir?
Trabzon’da Giresun ve çevresi Moğol etkisi altına girdi. Bu arada Oğuzların Üçok koluna mensup boylardan Çepniler; Ordu, Giresun ve Trabzon illerinin sınırlarına yerleşmeye başladılar.
Çepniler laz mıdır?
Oy Asiye halk şarkısı yaygın olarak bir Laz halk şarkısı olarak bilinse de aslında Çepni halkının bir Türkmen halk şarkısıdır. Bu halk şarkısı Giresun’un Görele ilçesinden kaynaklanır ve 1973 yılında Ömer Akpınar tarafından TRT repertuarına dahil edilmiştir. Halk şarkısı Kurtlar Vadisi televizyon dizisiyle tekrar gündeme gelmiştir.
Espiyenin neyi meşhur?
Doğu Karadeniz kıyısındaki bu şirin kasaba yaylaları, fındıkları ve kirazlarıyla ünlüdür. Denizin ve doğanın nimetleriyle beslenen mutfağı da oldukça zengindir. Karadeniz yemekleriyle dolu lezzetli bir sofra bizi bekliyor.
Espiye ne anlama gelir?
Espiye kelimesi Farsça “Esb” kelimesinden türemiştir. Büyük Türkçe Hayat Sözlüğü’nde “Esb” kelimesi “at, at” anlamına gelir. Bu kelimeye eklenen “i-yelü” eki iki anlama gelebilir. Birincisi “Atlık, atların olduğu yer” olarak yorumlanabilir.
Giresun ismi nereden gelmiştir?
İsmin kökeni İlk geleneğe göre, bu isim “Kerasus”ta bol miktarda yetişen kirazlardan gelmektedir. İkinci hikayeye göre; Giresun denize kadar uzanan bir yarımada üzerinde yer almaktadır. Bu yarımadanın şekli de bir boynuza benzemektedir. Bu nedenle Yunanca “keras” kelimesinden türemiştir ve boynuz anlamına gelmektedir.
Giresun halkı Çepni mi?
Giresun (Yunanca: Κερασούντα, romanize edilmiş: Kerasunta) Giresun ilinin merkezidir ve Karadeniz Bölgesi’nin doğu Karadeniz bölümünde yer almaktadır. Giresun, Osmanlı İmparatorluğu’nun idari bölgelerinden biri olan Vilayet-i Çepni’nin merkeziydi. Giresun’un yerli nüfusu Çepni halkından oluşmaktadır.
Çepnilerin atası kimdir?
24 En kalabalık Oğuz boylarından biri, Üç-Oklar’ın Gün Han koluna mensup olan ve Oğuz Han’ın altı oğlundan biri ve Gök Han’ın dört oğlundan biri olarak sayılan “Çepni” boyudur. Gök Han’ın diğer üç oğlu Bayındır, Peçenek ve Çavuldur’dur (Çavundur).
Giresun Görele Rum mu?
Görele’nin Rum nüfusu Lozan Antlaşması’ndan sonra nüfus mübadelesiyle burayı terk etti. 1869’da Görele’de tüfek çakmakları, karakulak bıçakları ve makaslar üretilerek çevre kasaba ve ilçelere satıldı.
Çepni türkü ne demek?
Çepniler, Oğuz Türklerinin 24 kabilesinden biridir. 1071’deki Malazgirt Savaşı’ndan sonra, Çepni Türkmenleri tarafından yönetilen Danişmendliler, Anadolu’nun kuzey bölgesinin fethini ele geçirdiler ve başlangıçta Sivas’ı başkentleri yaptılar.
Giresun Alucra Çepni mi?
Bu makaledeki bilgileri doğrulamak için ek kaynaklara ihtiyaç vardır. Lütfen güvenilir kaynaklar ekleyerek makaleyi iyileştirmeye yardımcı olun. Kaynak gösterilmeyen içerikler itiraz edilebilir ve kaldırılabilir. Alucra, Giresun ilinin bir ilçesidir.
Türk olduğumuzu nasıl anlarız?
Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Soykütük Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.
Giresun’un kökeni nedir?
İsmin kökeni İlk geleneğe göre, bu isim “Kerasus”ta bol miktarda yetişen kirazlardan gelmektedir. İkinci hikayeye göre; Giresun denize kadar uzanan bir yarımada üzerinde yer almaktadır. Bu yarımadanın şekli de bir boynuza benzemektedir. Bu nedenle Yunanca “keras” kelimesinden türemiştir ve boynuz anlamına gelmektedir.
Giresun soyu nereden gelir?
Giresun, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki idari bölgelerden biri olan Vilayet-i Çepni’nin merkeziydi. Giresun’un yerli nüfusu Çepni halkından oluşur. Batıda Bulancak, güneyde ve güneydoğuda Dereli ve doğuda Keşap ile çevrilidir. Şehrin ana gelir kaynağı fındıktır.
Giresunun kökeni nereye dayanır?
GİRESUN TARİHİ M.Ö. VII. 19. yüzyılda Milet’li denizciler ticari amaçlarla Karadeniz kıyılarına gelerek bölgeyi kolonileştirdiler. Bu dönemde Kerasos ismiyle kurulan şehir, deniz ticaretiyle yeniden canlandı. Milet’lilerden sonra bölge Kafkas kökenli Kimmerlerin ve ardından İskitlerin akınlarına maruz kaldı.
Çepniler hangi ırktır?
Çepniler, Oğuz Türklerinin 24 kabilesinden biridir. 1071’deki Malazgirt Savaşı’ndan sonra, Çepni Türkmenleri tarafından yönetilen Danişmendliler, Anadolu’nun kuzey bölgesinin fethini ele geçirdiler ve başlangıçta Sivas’ı başkentleri yaptılar. Başkent daha sonra Niksar’a taşındı.